Erdélyi Recas pincészet kóstolója


Recas a Vino Castilloban
Ordas nagy melléduma lenne azt állítani, hogy a borszakíró, meg a borértõ nem iszik. Iszik, csak nem veri nagydobra, hogy az orrfelhúzós, köpõcsészével andalgós, hozzáértõ-fejes arculatát sérelem ne érje. Titokban, otthon, vagy szûk baráti körben.

Na ezt a csendet megtöröm: bizony, a borértõknél is lecsúszik néha pár üveg. Amikor kifejezetten unom a jegyzetelõs, figyelõs kóstolást, elmegyek egy olyanra, ahol a ceruza csak ritkán serceg, viszont kérek visszakóstolást mindenbõl, mint a régi szép idõkben, amikor még a véleményemet nem figyelte senki árgus szemekkel.

A Vino Castillo olyan hely, hogy jó a buli, törzsgárda van. A házigazdán látszik, hogy nem csak a profit érdekli, hanem az, hogy jól érezzük magunkat (ugye klasszikus, hogy ki lehet számolni, max 12 fõ egy üveg a kóstolón, tehát a 24 fõs az a két üveges, a Recason talán 24-26-on voltunk, üssetek meg, ha többen, de lazán három üvegesre vette Szeredi Zsolt és felesége, Anna - voltam anno olyan Takács Lajoson, ahol 16-an voltunk egy üvegre, ja, homeopátiás mennyiségeket kaptunk, pedig akkor már én is kortyoltam volna). Na meg a meghirdetetten kívül szokott lenni belövõbor is, csak úgy, meg ha jó a társaság, Zsolt a végén is elõvesz egy-egy meglepetéspalackot. Olyankorra általában már se nem látok, se nem hallok. (Azt nem is mondom, hogy a "usual" sor Zsoltnál úgy néz ki, hogy 14-15 bor van kb. 5900ért, plusz a felvezetõ-levezetõ, el lehet képzelni a végére a bandát.)

Recas, Erdély.

A palackokon származási hely: Erdély, nem EU. Temesvártól 20 km-re keletre, Villánytól hossztengelyen délebbre található a pince. 900 hektár. Itt kicsit felnézek, elõadónk amolyan ex-Egervin effektusról beszél. Csúcsidõben 165 ember dolgozik a pincénél, ausztrál repülõborászuk van, aki fél évet itt, fél évet pedig Ausztráliában tölt (ugye ott pont fordítva van a szüret). A felesége meg riojai, szóval biztos sz@r életük van, meg gyenge a fizetés. Képletes volt az emberünk: ez egy gyárcsarnok, kettõszáz darab hatvanezer literes tartállyal. Ízlelgessük a gondolatot. Az ausztrál hazamegy és otthon számítógéprõl vezérli a dolgokat. Na jó, lapozzunk a borokhoz.

"V" Feteasca Regala 2011, vagyis királyleányka. Kicsit zárt, meleg, túlérett aromák, enyhe florális beütéssel. Egyébként fehér leányka és kövérszõlõ keresztezése. Van benne egy kis maradékcukor, de a korty egydimenziós marad. Zöldalma, körte, gyümölcsök, közepesnél rövidebb és puhább savú, picit lomha is. 77-79 pont

Sole Feteasca Regala 2011, igen, megint egy királyleányka, csak ez már barrique. Innentõl fogva minden barrique és bár úgy hallottam igyekeztek szolidan használni a hordót, hogy "ne telepedjen rá a borra", ez nem mindenütt sikerült. Elsõre picit kénes és ez is zárt, aztán parfümösség, gyümölcsök jönnek. Szájban igen krémes vanília mutatja magát, de jó savak vezetik. Világízlés, vésem fel. Csak másfél hónap újhordót kapott, de eléggé megütötte. 82-84 pont

Sole Chardonnay 2011, enyhe acetonnal nyit, meg a két hónap újkishordóval. Aceton pár perc után balra el. Rengeteg krémes hordóíz, meleg, ananászos, ausztrál stílusú bor, mondhatni élelmiszeripari termék. Persze jól érthetõ, sok fehér gyümölccsel, stb.  82-84 pont (és sokan keresik ezt a típust)

Sole Quinta 2011, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Királyleányka, Muskotály és Shiraz. Pont olyan perverz, mint ahogy leírom. Zöld bor, rengeteg hordós aroma itt is, kókusz és battonage, fa és krémesség. A kortyban viszont izgalmak vannak, van egy kis hûvössége, a savai jól vezetik, pici kenyérhéj és ásványosság is jelen van. Aztán egres és fû, csak nagyon kell szellõztetni. Fél óra után kifejezetten izgalmas bor. 86-88 pont

Kakas Feteasca Neagra 2011, kékfrankos jellegû fûszerekkel nyit az illat, aztán karamellkrém, marcipán és mandula. Öt hónap amcsi hordót nem hever ki senki emlékek nélkül. Kissé olyan a korty, mint egy jól meghordózott alap-kékfrankos, a savak bepuhultak, sok a bogyós erdei gyümölcs és kökény és... ribiszke. Kesernye. Viszont jó ivóbor és 2000 Ft körül korrekt vétel. 82-84 pont

Kakas Syrah 2011, ismertem a bor egy korábbi évjáratát, csak akkor jóval drágábban vettem (3200Ft) és elégedetlen voltam. Ma viszont csak 2000 Ft körül volt, amiért kap egy best buy plecsnit. Lilás-bíbor szín, sok meleg fûszerrel, a hordó itt nem domináns, "csak" határozott, vastag és vaskos korty, pici fémesség, feketebors, fekete bogyósok, puhult sav, érett tannin, pirospaprikás kesernye zárja. (sok a tejsav, sok a fûszer? ki mondta ezt be, hogy leírtam a lap szélére?!) 84-86 pont, 2500 alatt hibátlan vétel

La Putere Feteasca Neagra 2011, ez már francia hordóban volt öt hónapot, füstös, fûszeres illat, de még nagyon fiatal. A fûszerességét valahova a cabsav-kékfrankos közé tudnám belõni. Érett korty, bársonyos tannin, sok alkohol, konyakos lecsengés. 85-87 pont, yes OK.

La Putere Merlot válogatás 2008, kávé és fûszer (jaj megint a hordó, mi van ma velem), kissé fülledt, puha mindene, technológiai bor, ami hamar piacra ment és hamar kifáradt. Gyorsan távozik a szájból, kis letapadt tannin maradt a helyén. 80-82 pont, hõsi halott

La Putere Cabernet Sauvignon válogatás 2011, jóval öregebbnek tippelném, érett-égett meleg, nincs póz, integrált tannin, sok fûszer és fekete bogyós, picit techno érzet ez is. 84-86 pont, alive and kicking

Medvetánc 2009, azaz cabsav, merlot, feteasca neagra. Babérlevél, szinte harapható illat erdei gyümölcsökkel, túlérett aromákkal, bordói porossággal. Puha, de balanszált korty, kissé blockbuster stílus, de a jegyzetem vége (és az estémé is) az volt, hogy ez már valami. Hát legyen, 86-88 pont, ez már (megint) valami.

Mostanában divat odabiggyeszteni a borbloggereknél, hogy "a palackot xy adta ajándékba", vagy ennyiért meg annyiért vettem, magam fizettem. Nem értem, ha az objektivitást nem befolyásolja semmi, akkor minek írja oda? Tessék: itt mindig rendesen fizetek és palackot is venni szoktam, tehát szó sincs reklámról, egyszerûen jól szoktam érezni magam a Castillo-ban. És az objektivitás sem feltétlenül követelmény, ha kortyolok és nem köpök. Néha nyelni is kell: aki tagadja, nem mond igazat.

Fater a Bordoktor